[VIDEO] De Buffel overgedragen aan Hellevoetse stichting

Ramtorenschip Buffel is sinds zaterdag 10 maart officieel in handen van Stichting Ramtorenschip Buffel. De gemeente Rotterdam heeft het 150 jaar oude schip overgedragen aan de stichting. Hiermee is het schip definitief van de sloop gered.

De overdracht vond plaats aan boord van de Buffel door middel van een ceremoniële ‘vlaggenwissel’ en ondertekening van de overdrachtsstukken door vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en de voorzitter van de stichting, dit in het bijzijn van wethouder Margriet den Brok (kunst en cultuur) , vertegenwoordigers van het Maritiem museum Rotterdam, vrijwilligers en vele andere genodigden. Ter afronding van de ceremonie vuurden de Hellevoetse kanonniers saluutschoten af.

Ondernemer Arie van den Ban haalde het schip in 2013 naar Hellevoetsluis, waar De Buffel tot 1920 ook dienst deed als opleidingsschip voor mariniers. Van den Ban had een driejarig contract met de gemeente waarin afgesproken was dat hij alle kosten aan het schip zou betalen. Dit contract liep in 2016 af. Hierna was het een tijd onduidelijk wat er met het museumschip zou gebeuren. Een groep vrijwilligers kwam met het voorstel om het behoud en beheer van het schip op zich te nemen. Met de steun van de gemeente is dit mogelijk. Hiermee is het schip van de sloop gered. Het schip is, tot 10 maart, eigendom van de gemeente Rotterdam. De gemeente had geen plannen met het schip en wilde het daarom slopen als het schip weer terug moest naar Rotterdam.

Roel van Deursen was bij de ceremonie aanwezig en maakte bovenstaande video.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
DELEN