In de provincie Zuid-Holland is slechts 51 procent van alle AED’s dag en nacht beschikbaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. Voor optimale hulp bij een hartstilstand zijn er verspreid over het hele land ongeveer 30.000 AED’s nodig die 24 uur per dag beschikbaar en toegankelijk zijn.

Op dit moment zijn er slechts 15.000 geregistreerde AED’s, waarvan een derde niet 24 uur per dag beschikbaar is. In Zuid-Holland is zelfs 49 procent van alle geregistreerde AED’s niet 24 uur per dag toegankelijk.

Het percentage beschikbare AED’s verschilt per gemeente. in de provincie hebben onder andere Papendrecht, Krimpen aan den IJssel en Cromstrijen het goed geregeld, hier is 100 procent van de benodigde AED’s aanwezig en 24 uur per dag beschikbaar.

De eerste 6 minuten zijn cruciaal bij een reanimatie voor de beste overlevingskansen. De overlevingskans na reanimatie met een schokbaar hartritme binnen 6 minuten met gebruik van een AED is 50 tot 70 procent. Elke minuut later dat de AED wordt ingezet, daalt de overlevingskans met 10 procent. Vooral in woonwijken zijn onvoldoende AED’s, zo laat de Hartstichting weten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN