De Provincie Zuid-Holland wil een netwerk van snelfietsroutes aanleggen tussen alle grote- en middelgrote steden in de provincie. In 2019 start de provincie samen met regio’s en gemeenten met verkenningen naar 10 nieuwe routes.

Gedeputeerde Vermeulen: “Naast investeringen in wegen, OV en vaarwegen is het investeren in snelle en veilige fietspaden een grote kans om de bereikbaarheid van de provincie te vergroten. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen bereid zijn 7 tot 10 kilometer te fietsen naar hun werk. Met een e-bike zelfs 15 tot 20 kilometer. Aan ons om ervoor te zorgen dat ze dat vlot en veilig kunnen doen. Snelfietsroutes zijn breed, comfortabel, veilig en verbinden woon- en werkgebieden met elkaar. Door een netwerk van deze routes te ontwikkelen waar alle (middel)grote steden in de provincie op zijn aangesloten, kan voor veel mensen de fiets een aantrekkelijk alternatief zijn voor de auto.”

Het ontwikkelen van snelfietsroutes is al langer prioriteit in Zuid-Holland. In de provincie zijn nu al meer dan 10 snelfietsroutes (deels) gerealiseerd. Op dit moment zijn er nog twee in uitvoering, namelijk snelfietsroutes tussen Rotterdam en Gouda en tussen Barendrecht en Ridderkerk. Als het aan gedeputeerde Vermeulen ligt, komen er daar de komende jaren nog heel wat bij. “We zien dat het aantal fietsers op een traject dat is doorontwikkeld tot snelfietsroute significant toeneemt, soms met wel 50%.”

De routes waarvan dit jaar de verkenningen starten, zijn Den Haag – Leiden, Leiden – Noordwijk en Leiden – Haarlem, Gorinchem – Dordrecht, Dordrecht – Breda, Dordrecht – Hoeksche Waard en Hoeksche Waard – Rotterdam, Alphen aan den Rijn – Gouda, Gouda – Woerden – Utrecht en een route langs de A4 richting Schiphol. In de toekomst ziet de provincie ook kansen voor een snelfietsroute tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse, waarna de route vervolgens door wordt getrokken naar Vlaardingen en Oud-Beijerland.

Het ontwikkelen van een snelfietsroutenetwerk doet de provincie in nauwe samenwerking met de gemeenten, waterschappen en verschillende regio’s. Mede op basis van hun input stelde de provincie deze toekomstambitie op.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN