De politie waarschuwt scholieren via social media nogmaals voor het verbod op het vasthouden van een telefoon tijdens het fietsen. Sinds 1 juli is het verbod voor het vasthouden van een mobieltje in het verkeer uitgebreid naar alle bestuurders van een voertuig, dus ook fietsers.

Nu de zomervakantie ten einde is gekomen, waarschuwt de politie scholieren opnieuw voor het verbod. “Let op! De scholen zijn weer begonnen. Houd er rekening mee dat het sinds 1 juli van dit jaar verboden is om je smartphone vast te houden op de fiets. Het is niet alleen zonde van je 95 euro, het is vooral levensgevaarlijk. Dus niet appen, maar op de weg en het andere verkeer letten.”, aldus de politie.

In de nieuwe regels is per 1 juli aanstaande ook de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’. Dat betekent dat ook het vasthouden van andere elektronische apparaten zoals tablets, muziekspelers en camera’s niet langer is toegestaan achter het stuur of op de fiets. Als een mobiel apparaat in een houder zit mag het wel worden gebruikt, bijvoorbeeld voor navigatie of handsfree bellen.

Het verbod geldt alleen als het voertuig daadwerkelijk in beweging is. Iemand die bijvoorbeeld met de fiets stilstaat voor het verkeerslicht, mag dus wel zijn of haar mobiele telefoon vasthouden. De boete voor bestuurders van niet gemotoriseerde voertuigen, zoals de fiets, bedraagt 95 euro. Voor bestuurders van brom- en snorfietsen bedraagt de boete 160 euro en voor bestuurders van een auto of motorfiets is dit 240 euro.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
DELEN