Foto: Jan Maasdam

Watersportverenigingen, jachthavens en bedrijven uit de havens van Hellevoetsluis gaan samenwerken aan duurzame havens. In Droogdok Jan Blanken kwamen de partijen samen om nieuwe plannen te bespreken. Zij voerden afgelopen jaren veel energiebesparende maatregelen uit en willen nu de stap zetten om duurzame energie op te wekken. De havens van Hellevoetsluis bieden veel kansen voor het opwekken van duurzame energie.

Er zijn concrete plannen voor zonnepanelen op daken van drie locaties van watersportverenigingen. Ook wordt onderzocht of er ruimte is voor drijvende zonnepanelen in het water. Andere plannen zijn het plaatsen van zonnepanelen op boten en het opwekken van warm water via PVT-collectoren. In de havens van Hellevoetsluis gaat getest worden met een energieponton. Dit is een zeecontainer met diverse vormen van energieopwekking via zon en wind en opslag van de opgewekte energie.

De aanwezigen bespraken tijdens de bijeenkomst onder andere de mogelijkheden om kleine windturbines te plaatsen in het havengebied. Er bestaan veel verschillende modellen met ieder hun voor- en nadelen. Aanwezigen spraken hun voorkeur uit voor enkele modellen, waarbij veiligheid, geluid en opbrengst de belangrijkste punten van beoordeling waren.

Het project Ports Energy and Carbon Savings (PECS) / Duurzaamheidsimpuls havengebied Hellevoetsluis wordt gefinancierd door het Interreg Twee Zee├źn Programma 2014 – 2020 van de Europese Unie en door de Provincie Zuid-Holland via de Landschapstafel Voorne-Putten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN