Foto: Provincie Zuid-Holland

De miljoenen kostende energieopwekkende busbaan langs de Groene Kruisweg in Spijkenisse wordt weggehaald. Het wegdek begin maart in gebruik genomen, maar ging een week later al kapot.

Bij de busbaan werden zonnepanelen geïntegreerd in het wegdek, hierdoor zou zonlicht op grote schaal omgezet worden in elektriciteit. De verwachte elektriciteitsopbrengst van de 100 meter lange zonnebusbaan langs de N218 was ongeveer 30.000 kWh per jaar. Dit is genoeg voor ongeveer tien huishoudens. Het ging om een testweg, waarbij voor het eerst getest werd met zonnepanelen in de weg. De busbaan heeft zich echter niet kunnen bewijzen. Na een week waren er al problemen met de energieopwekkende busbaan. Op twee plekken was er water onder de coating gekomen. Het gaat om twee plekken van ongeveer 10 bij 15 centimeter.

Na onderzoek blijkt de busbaan niet te maken te zijn, het energieopwekkende wegdek zal daarom worden verwijderd. Na het ontdekken van de problemen mochten bussen niet meer over het wegdek rijden, de bussen moeten via de andere rijstrook rijden. De ontwikkeling en aanleg van de speciale weg heeft zeven miljoen euro gekost, de kosten zijn voor rekening van onder andere de provincie Zuid-Holland en het bouwbedrijf. De gemeente Nissewaard is er geen geld aan kwijt. Ook in de gemeente Haarlemmermeer is een Solaroad aangelegd, ook hier ontstonden problemen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN