Foto: Provincie Zuid-Holland

De energieopwekkende busbaan langs de Groene Kruisweg in Spijkenisse is een week na de ingebruikname al kapot, zo meldt RTV Rijnmond. De zogeheten SolaRoad werd donderdag 7 maart aangesloten.

Bij de busbaan zijn zonnepanelen geïntegreerd in het wegdek en zonlicht wordt hierdoor op grote schaal omgezet in elektriciteit. Het is voor het eerst dat er in Nederland op een dergelijke schaal energie zal worden gewonnen uit het wegennet. De verwachte elektriciteitsopbrengst van de 100 meter lange zonnebusbaan langs de N218 is ongeveer 30.000 kWh per jaar. Dit is genoeg voor ongeveer tien huishoudens.

Na een week zijn er echter al problemen met de energieopwekkende busbaan. Op twee plekken is er water onder de coating gekomen, zo laat de directeur van SolaRoad aan RTV Rijnmond weten. Het gaat om twee plekken van ongeveer 10 bij 15 centimeter.

De busbaan kan voorlopig niet gebruikt worden, bussen moeten tijdelijk via een andere rijstrook rijden. Het is niet bekend wanneer de energieopwekkende busbaan weer kan worden gebruikt. De ontwikkeling en aanleg van de speciale weg heeft zeven miljoen euro gekost.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN