Foto: Roel van Deursen

Vorige week zijn er in de Sieg, een deel van de Rijn in Duitsland, 150 jonge zalmen uitgezet. In de komende weken zullen deze trekvissen stroomafwaarts naar zee zwemmen. De route die ze afleggen kan worden gevolgd doordat ze zijn voorzien van zenders. Over één tot drie weken worden de eerste zalmen in het Haringvliet verwacht.

Net voorbij Keulen stroomt de Sieg. Een natuurlijk meanderende rivier met her en der sterke stroomversnellingen waar de bodem is bezaaid met grind en stenen. Dit is het paaigebied van de zalm. Omdat de zalm, in de Rijn uitgestorven in 1950, nog niet op eigen kracht haar populatie in stand kan houden, worden er door onze oosterburen uitzettingen gedaan, jaarlijks tussen de 1.000.000 en 1.500.000 zalmen. Door deze uitzettingen en maatregelen zoals de Haringvlietsluizen op een kier, gaat het langzaam de goede kant op met de zalm.

Vanuit het project Kierbesluit Haringvlietsluizen zijn er op vrijdag 10 mei circa 150 gezenderde zalmen uitgezet in de Sieg om meer te leren over hun trekgedrag. Door de zenders kan de route van de vissen worden gevolgd. Op strategische locaties in de Rijn in zowel Nederland als Duitsland zijn er detectiestations. Passeert de vis zo’n locatie, dan wordt zijn aanwezigheid geregistreerd. De zalmen zullen binnen één tot drie weken ruim 400 km over de Rijn zwemmen waarna ze de zee bereiken. Er wordt onder andere gekeken naar de route die de zalmen afleggen en hoe zij de Haringvlietsluizen passeren.

Doordat de Haringvlietsluizen sinds dit jaar regelmatig op een kier staan kunnen de zalmen, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts, gemakkelijker tussen de zee en hun paaigebieden trekken. Hiermee draagt Rijkswaterstaat bij aan gezonde rivieren met bijzondere vissen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN