In 2017 zijn er zes ernstige incidenten gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarbij een vliegtuig bijna een botsing had met een drone. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Onder de zes ernstige incidenten bevind zich een incident boven Hellevoetsluis.

Eind juni 2017 vloog een Boeing 737 van Transavia vanuit Sicilië naar Schiphol. Toen het vliegtuig drie kilometer boven Hellevoetsluis vloog, zag de co-piloot in haar rechterraam een drone. De drone schoot onder de rechtervleugel door en gaf licht. Andere vliegtuigen werden gewaarschuwd voor de drone.

De gemeente Hellevoetsluis is niet op de hoogte gesteld van het incident, zo heeft een woordvoerder aan het AD laten weten. Maatregelen zijn er vooralsnog niet genomen. De gemeente laat aan de krant weten het initiatief te nemen om inwoners te informeren over de regelgeving en tevens te wijzen op de gevaren van het vliegen met een drone. Het is nog niet bekend op welke wijze de gemeente dit wil doen.

Een botsing met een drone is in potentie gevaarlijker dan een zwerm vogels, zo laat een luchtvaartdeskundige aan RTL Nieuws weten. Door de harde delen in een drone, kan een cockpitraam kapot gaan. Wanneer een drone in de vliegtuigmotor terecht komt, dan zou een motorblad af kunnen breken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN