Foto: Google Streetview

De Hartelsluis is sinds vrijdag 11 januari officieel permanent geopend. “Deze aanpassing is doorgevoerd in het kader van efficiëntere bediening en inzet van de sluis, dus alleen wanneer dit écht nodig is. Door de permanente openstelling hoeft de scheepvaart bij het passeren van de sluis zich niet meer vier uur van te voren aan te melden”, aldus Rob Gutteling, plaatsvervangend havenmeester van Rotterdam.

In het verleden was de sluis permanent gesloten en werd alleen geopend als een schip de sluis moest passeren. In 2017 is dit al aangepast, toen werd de sluis al permanent opengezet tijdens het zomerseizoen. Met de laatste aanpassing wordt de sluis het hele jaar door opengezet voor de scheepvaart.

Om deze wijziging mogelijk te maken hebben Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam in de aanloop naar het stormseizoen 2018/2019 intensief samengewerkt. Rijkswaterstaat als beheerder van de Hartelkering en het Havenbedrijf Rotterdam als beheerder van de Hartelsluis. Tijdens de laatste functioneringssluiting van de Europoortkering (Maeslantkering en Hartelkering) op 15 september is de aangepaste procedure succesvol getest.

De Hartelsluis is onderdeel van de Hartelkering, die op haar beurt weer onderdeel is van de Europoortkering. De Hartelkering sluit in principe tegelijk met de Maeslantkering. De sluitcriteria zijn dezelfde als bij de Maeslantkering. De Maeslantkering en Hartelkering sluiten als een waterpeil van meer dan 3 m boven NAP is voorspeld bij Rotterdam en meer dan 2,9 m boven NAP bij Dordrecht.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN