Foto: Roel van Deursen

De Haringvlietsluizen stonden dinsdag 12 februari voor de tweede keer op een kier. De rivierafvoer was hiervoor voldoende gestegen. Het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen is belangrijk voor trekvissen als de zalm en zeeforel.

Gedurende twee getijperiodes zijn de Haringvlietsluizen op een kier gegaan. De eerste keer met vijf schuiven en de tweede keer met drie schuiven. Hoewel trekvissen profiteren van elke kieropening, gaat de aandacht deze keer vooral naar de zoutverspreiding. Pieter Beeldman, projectleider Kierbesluit: “We willen het zout beheerst in het Haringvliet laten met behoud van de zoetwatervoorziening. Daarom is het belangrijk precies te begrijpen hoe zout zich verspreidt en hoe we met behulp van rivierafvoer het zout kunnen beheersen”. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe het Haringvliet effectief zoetgespoeld kan worden. Het uiteindelijke doel is precies weten hoeveel zout naar binnen kan bij verschillende rivierafvoeren.

Rijkswaterstaat gaat het Kierbesluit stapsgewijs en lerend invoeren. Er worden de komende jaren vele praktijkonderzoeken uitgevoerd naar zoutverspreiding en het optimaliseren van de visintrek. Ook de ecologische effecten worden hierbij nauwgezet gemonitord, onder meer door zalmen van een zender te voorzien en te volgen. Deze kennis leidt tot een nieuwe bediening van de Haringvlietsluizen waarmee naast waterveiligheid, zoetwatervoorziening en het waterpeil ook de natuur wordt bediend.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN