Tijdens de jaarwisseling zijn er pieken geweest in de concentraties fijnstof door het afsteken van vuurwerk, zo meldt de DCMR. De pieken waren veel hoger dan de afgelopen jaren. Rond 02.00 uur waren de fijnstof concentraties weer gedaald naar het normale niveau. Onder andere in Hoogvliet, de Geulhaven in de Botlek en in Maassluis staan meetstations.

De DCMR meet van uur tot uur de concentraties van fijnstof op een aantal meetpunten in de regio. Fijnstof is een verzamelnaam voor zeer fijne stofdeeltjes die de lucht verontreinigen. Bij inademen kunnen deze stofdeeltjes tot diep in de longen komen. In Rotterdam aan de Zwartewaalstraat werd de hoogste piek van 1024 µg/m3 (microgram fijnstof per kubieke meter) gemeten. Vorig jaar was dit nog 332 µg/m3. Het effect van de vuurwerkvrije zones is niet te volgen op het luchtmeetnet, doordat de meetpunten niet in of naast deze zones staan.

Rond de jaarwisseling was het droog en stond er een matige wind. De wind zorgde ervoor dat het fijnstof snel werd verspreid en dat de hoge concentraties snel daalden. Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij de effecten van vuurwerk op de luchtkwaliteit. Bij mistig, koud en windstil weer zijn de concentraties hoger. Bij harde wind wordt de vervuiling snel verdund en verdreven en zijn de concentraties lager. Ook de hoeveelheid en het soort vuurwerk spelen een rol. Vuurpijlen die hoog in de lucht ontploffen, zorgen voor minder vervuiling in de lagere luchtlagen dan knalvuurwerk op de grond.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN