Foto: Rijkswaterstaat

Naar aanleiding van eerdere problemen met de lagers van de omloopwielen van de Botlekbrug, heeft Rijkswaterstaat besloten alle 64 omloopwielen dit jaar te vervangen. De eerste omloopwielen zijn inmiddels vervangen.

De Botlekbrug wordt nog driemaal afgesloten vanwege het vervangen van de omloopwielen. Zaterdag 26 mei is de Botlekbrug van 03.00 tot zondagochtend 27 mei 11.00 uur niet toegankelijk voor het verkeer. De andere twee afsluitingen zijn op zaterdag 9 en 23 juni vanaf 03.00 uur. De brug is beide keren tot zondagochtend 06.00 uur dicht. In verband met onvoorziene omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld of uitlopen.

In 2017 is uit onderzoek naar voren gekomen dat de lagers van de omloopwielen niet naar behoren functioneren. In het verleden zijn er al een aantal omloopwielen inclusief lagers preventief vervangen. Besloten is om in 2018 alle 64 omloopwielen inclusief lagers te vervangen. De omloopwielen, met elk een gewicht van circa 12 ton, staan bovenop de heftorens van de brug, op circa 50 meter hoogte. Over de wielen lopen de balanskabels die de verbinding vormen tussen het beweegbare gedeelte van de brug en de beide contragewichten in een hefdeel. Dit betekent dat de omloopwielen permanent het volledige gewicht van de beweegbare brugdelen en contragewichten (circa 10.000 ton per doorvaartopening) moeten dragen. Het vervangen van de omloopwielen gebeurt met een mobiele hijskraan. Met een dieplader worden de wielen aan- en afgevoerd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN