Sinds deze week vliegen er helikopters van de 4th (US) Combat Aviation Brigade over de Oude Maas bij Spijkenisse en Hoogvliet richting de Rotterdamse haven. De brigade is negen maanden in Europa geweest om met NAVO-partners te oefenen. De 4th (US) Combat Aviation Brigade is afgelost door een andere helikopterbrigade uit de Verenigde Staten.

In totaal gaan er 46 helikopters van het type UH-60 Black Hawk en CH-47 Chinook per schip vanuit de Botlek terug naar de Verenigde Staten, samen met 1000 voertuigen en containers. Het materieel arriveert de komende week in de Rotterdamse haven.

Nederland zet diverse eenheden ter ondersteuning in. Het overslagterrein in de Botlek wordt weer ‘tijdelijk militair terrein’ en dag en nacht bewaakt door landmachtmilitairen. Het schip dat het materieel naar de Verenigde Staten brengt, vertrekt waarschijnlijk aan het eind van de maand.

Volgend jaar komen gelijktijdig drie Amerikaanse brigades via Nederlandse havens naar Europa voor de oefening Defender 2020. Ruim 10.000 Amerikaanse militairen met al hun materieel verplaatsen dan door Nederland richting oefenlocaties in Oost-Europa.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie
DELEN